بطولة دولية عبر الإنترنت

פעילות זו היא פעילות מידול שבה התלמיד משלב ומשתמש בידע המתמטי שיש לו בכל מני נושאים, לפי השיקולים שלו. לכן הפעילות משלבת נושאים שונים: פעולות חשבון במספרים מכוונים, מחזוריות, חישובי זמן, ציר המספרים, ושימוש בכללי התאמה.

 

 

נושא מתוכנית הלימודים: מספרים שליליים, חיוביים ואפס

מתאימה לכיתות: ז' – ט'

ידע נדרש: 

הנושאים המתמטיים שיכולים לעזור בפתרון הבעיה הם: חיבור וחיסור במספרים מכוונים, כללי התאמה, מציאת צירופים. 

שלב העברה:

הרעיון בפעילויות מידול הוא שהתלמיד משלב ומשתמש בידע המתמטי שיש לו בכל מני נושאים, לפי השיקולים שלו, לכן פעילות זו עוסקת בכמה נושאים מתמטיים:  

  1. נושא חישובי זמן שכולל מעבר בין שעון דיגיטלי ושעון אנלוגי (מחוגים), ייצוגים שונים לשעות, ומחזוריות של 24  (יממה). נושא זה נלמד בבית הספר היסודי (ראה עמוד 72 בתוכנית הלימודים של כיתה ג)
  2. נושא מספרים מכוונים שכולל חיבור וחיסור מספרים מכוונים תוך שימוש בישר המספרים.  נושא זה נלמד בכיתה ז' (ראה עמוד 25 בתוכנית הלימודים של חט"ב) 
  3. שימוש בכללי התאמה (פונקצית התאמה חיבור וחיסור של קבוע) לצורך פתרון הבעיה. נושא זה נלמד בכיתה ז' והעמקה בתחום זה נעשת בכיתה ח' (ראה עמוד 40 בתוכנית הלימודים של חט"ב) 
  4. שימוש בידע שנלמד בכיתה ט' בהקשר להסתברות, על מציאת צירופים אפשריים, ויישומו לצורך פתרון בעיה בנושא אחר.

דוגמאות לפתרונות

נקודות לדיון והדגשים לעבודה עם הפעילות:

בנוסף, כדאי לדון במה היתרון ומה החיסרון של כל אחד מהשעונים, שעון מחוגים ושעון דיגיטלי? למה צריך את שני הייצוגים? מתי כדאי להשתמש בכל ייצוג ?

  • במשימה 2 כדאי לדון בנושא המחזוריות כך שאחרי 24 שעות התאריך משתנה (היממה היא בת 24 שעות). 
  • במשימות 3+ 4 מומלץ לדון בשיקולים השונים להרכבת זוגות: שיקולים לוגיים וחפיפה בזמנים שבהם המשחק יכול להתנהל. (משימה 4 עוסקת בשיקולים לוגיים יותר מורכבים מאשר משימה 3)
  • במשימה 5, כדאי לדון ב כל הצירופים האפשריים ולמצוא מתוכם את אלה שיכולים לשחק כך שתהיה חפיפה בזמנים כאורך הזמן הנדרש למשחק.

 אפשר להכין/לארגן את הנתונים בטבלה ולציין את כל הקומבינציות/הצירופים האפשרויות.