أسرار ورديّة

בשונה מפעילות "עולם הצבע" העוסקת בגוונים של צבע ורוד הנוצרים משני צבעי היסוד אדום ולבן, פעילות זו "סודות ורודים" עוסקת בתערובת הנוצרת מגוון מסוים של ורוד עם צבע יסוד (אדום או לבן) או הנוצרת משני גוונים שונים של ורוד. 

שתי הפעילויות עוסקות בנושא יחס וחלוקה ביחס נתון.

 

 

נושא מתוכנית הלימודים: יחס וחלוקה ביחס נתון + פתרון מערכת משוואות בשני משתנים

מתאימה לכיתות: ז-ט

ידע נדרש: 

  • יחס 
  • צמצום והרחבת שברים 
  • כתיבת משוואות עם שני משתנים

שלב העברה: 

נושא יחס נלמד ביסודי ומתעמקים בו בכיתה ח'.

לפי תוכנית הלימודים של כיתה ח' יש להדגיש כי "עבור יחס נתון, יש אינסוף זוגות מספרים שהיחס ביניהם הוא יחס זה. מידיעת היחס וידיעת אחד מהמספרים ניתן לקבוע בוודאות מהו המספר השני." כמו כן, יש להדגיש לתלמידים כי "צמצום והרחבה של יחס איננו משנה אותו".

בכיתה ח' לומדים נושא "חלוקה ביחס נתון" שמוגדרת לפי תוכנית הלימודים כ"פיצול של קבוצה נתונה לשתי תת-קבוצות כך שהיחס בין הגדלים שלהן יהיה שווה ליחס הנתון." 

(ראה עמוד  57   בתוכנית הלימודים של חט"ב) 

בנוסף, נושא כתיבת ופתרון מערכת של שתי משוואות מהמעלה הראשונה בשני משתנים נלמד בכיתה ח, כך שלפי תוכנית הלימודים "יש לפתור שאלות מילוליות שאותן ניתן לפתור באמצעות פתירת מערכת של שתי משוואות קוויות בשני נעלמים…. ויש לזהות את מספר הפתרונות שיכול להיות אפס, אחד או אינסוף."

(ראה עמוד  93   בתוכנית הלימודים של חט"ב) 

לכן, ניתן להעביר את הפעילות הזו בכיתה ח' אחרי לימוד נושא היחס ופתרון מערכת משוואת בשני משתנים. 

דוגמאות לפתרונות

נקודות לדיון והדגשים לעבודה עם הפעילות:

במשימה 1 המטרה היא לבדוק אם התלמיד מבין שניתן להכין רק תערובת בגוון יותר כהה מהגוון הנתון כי נתון שנשאר במלאי רק צבע אדום. 

במשימה 2, המטרה היא לבדוק אם התלמיד מבין שניתן להכין רק תערובת בגוון יותר בהיר מהגוון הנתון כי נתון שנשאר במלאי רק צבע לבן. 

במשימה 3, המטרה היא לבדוק אם התלמיד מבין שהיחס בין האדום ללבן בתערובת הוא היחס בין האדום בשני גווני הורוד (א+ב) ללבן בשני גווני הורוד (א+ב).

במשימה 4, בחלון השמאלי ביישומון, צריך לכתוב את היחסים של שני הגוונים שנבחרו מהרשימה ואת הכמויות מכל גוון. לאחר כתיבת הערכים, הצבע של הגוון בצד שמאל יעודכן בהתאם, ובנוסף בצד הימני של היישומון ידלקו שני הגוונים שנבחרו הרשימה.  

בחלק התחתון של היישומון ניתן לראות את הגוון המתקבל מערבוב שני הגוונים שנבחרו בהשוואה ליחס המבוקש, ולכן זה מהווה משוב מידי לתלמיד. 

  • חשוב לשים לב שהיחס ההתחלתי שמופיע ביישומון הוא לא מתוך רשימת הגוונים האפשריים. 
  • כדאי לדון עם התלמידים אם הכמות שנבחרה לגוון עם היחס 1:1  משפיעה על הגוון המתקבל מערבוב שני הגוונים.
  • אחת הדרכים לפתרון היא ע"י כתיבת משוואה עם שני נעלמים. 
  • דרך אחרת היא להתחיל בבחירת כמויות המתאימות ליחס הסופי 2:1  הנדרש (למשל לבחור 100 לבן ו- 200 אדום) ולאחר מכן להתאים את היחסים שצריך לבחור לכמויות שנבחרו (למשל: נבחר את הגוון עם היחס 1:1  והכמות תהיה 50 , ואז נבחר את הגוון עם היחס 3:1  והכמות תהיה 150 ).