פונקציה ריבועית דרך שתי נקודות

מתאימה לכיתות: ט', י', יא', יב'.

מטרת הפעילות היא לחזק את המיומנות האלגברית של פונקציה ריבועית עם פרמטרים.

הנושא של פונקציה ריבועית נלמד בדרך כלל בכיתות ט. הפעילות מתאימה גם לתלמידים ברמה גבוהה.

• פתרון מערכת משוואות
  • פרמטרים של פונקציה ריבועית
  • גרף שעובר בנקודות נתונות
  • צורות שונות של ייצוג אלגברי של פונקציה ריבועית (סטנדרטי, קודקודי, מכפלה)

הפעילות עוסקת במיומניות אלגבריות, אך הגישה הפונקציונלית לאלגברה פותחת בפני תלמידים נקודות מבט שונות למיומנוית אלה. בחירת נקודות כקודקוד הפרבולה ובחירת  צורה כתיבה של ייצוג אלגברי מאפשרת לתלמיד למצוא פתרון פשוט יותר. למשל, בחירת נקודה על ציר y בתור קודקוד הפרבולה מאפשרת להשתמש בביטוי אלגברי מהסוג הבא:f(x)=ax2+k כאשר k הוא ערך ה y של נקודה על ציר ה y ניתן להציב ביטוי את הנקודה על ציר x ולמצוא את הפרמטר a.

חשוב לשים לב של תלמידים לבחירת ייצוג אלגברי מתאים.

נקודה חשובה נוספת: פרבולה מוגדרת על ידי שלוש נקודות. כאשר אחת מהנקודות מוגדרת כקודקוד זה אומר שהגדרנו את הפרבולה בעזרת שלוש נקודות ולכן יש רק פרבולה אחת כזאת. כאשר אף אחת מהנקודות לא נמצאת על הקודקוד יש אין סוף הפרבולות שעוברות בשתי הנקודות הנתונות.

אפשר לשים לב גם לסננים של מספר שורשים של הפונקציה:

• לפונקציה יש שורש אחד
  • לפונקציה יש שני שורשים שונים
  • לפונקציה אין שורשים

באילו מקרים מתקיים כל אחד מהתנאים?